Kompanija BH Telecom s domaćim producentskim kućama i rediteljima putem platforme BHContentLab zajednički će realizirati snimanje nekoliko domaćih igranih TV serija.

Riječ je o kriminalističkoj drami Kotlina kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, kriminalističkoj drami Znam kako dišeš Jasmile Žbanić te sitcomu Na rubu pameti Elmira Jukića, prenosi Fena.

Na predstavljanju saradnje BH Telecoma s domaćim producentskim kućama i rediteljima u srijedu potpisani su protokoli o saradnji i s Centrom za savremenu umjetnost za serije Komar i Princ iz Eleja te rediteljima Srđanom Vuletićem za seriju Tender i Ademirom Kenovićem za seriju Kad sam bio hodža, po istoimenom djelu bh. književnika Damira Ovčine.

Novo pokretanje bh. kinematografije

Plan BH Telecoma je da u naredne tri godine investira devet miliona eura (18 miliona konvertabilnih maraka) u produkciju audio-vizuelnog sadržaja, rekao je direktor ove kompanije Sedin Kahriman.

Direktor Obala Art Centra Mirsad Purivatra ocijenio je da je ovo historijski dan za bh. kinematografiju.

Tanović je izrazio zadovoljstvo ovim projektom, istakavši da bh. kinematografija u ovom trenutku skoro i da ne postoji te da je sahranjena neulaganjem i pogrešnim odnosom.

“Sada ćemo po prvi put, zahvaljujući BH Telecom,u imati priliku ponovo pokrenemo kinematografiju, pokrenuti produkciju. Jako je važno je da ćemo u sljedeće dvije godine obnoviti bh. kinematografiju na najbolji mogući način,” kazao je on.