„Praznik rada“ Pjera Žalice zatvara 28. Sarajevo Film Festival

Film će biti prikazan u Open Air programu Sarajevo Film Festivala.

„Zatvoriti Sarajevo Film Festival je iznimna čast i novo iskustvo. Oboje je preduslov za ogromnu tremu, ali vjerujem da nećemo iznevjeriti očekivanja publike i veličinu trenutka, jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvjereni da važnu priču pričamo na pravi način.“, rekao je Žalica.

Naglasio je kako je uz podršku BH Telecoma i BH Content Lab platforme ponovo pokrenuta domaća kinematografija i produkcija.

„Mi imamo jako puno talentovanih ljudi, ne samo glumaca, nego i pisaca, montažera, scenografa, kostimografa, snimatelja, reditelja… Ali, strašno gubimo što ne radimo više, jer da se radi više, svi bi ti talenti mnogo ranije bili zreli i spremni za najkomplikovanije izazove struke. Ipak, čini se da se slika mijenja na bolje. Sa inicijativom koju je pokrenuo BH Telecom ulaskom u produkciju TV programa i koprodukciju podršku proizvodnji igranih filmova, to bi mogla značiti dramatičnu promjenu na bolje. Ono što znam je da je to napravilo veliku razliku u produkciji mog zadnjeg igranog filma, Praznik rada.“

Radnja filma „Praznik rada“ prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: “Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.” U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.

Filmovi koje je, pored „Praznika rada“, podržao BH Telecom putem platforme BH Content Lab: